De kerstvakantie is weer een mooie gelegenheid om wat meer te gaan lezen. Zeker in deze coronatijd waarbij veel zaken gesloten zijn. Ik vind het dan altijd wel lekker om te lezen. En ik lees van alles ook. Ik lees meestal wel boeken waar ik iets van leer. Voor mijn gevoel dan. Dat wil zeggen dat ik geen fictie lees. Begrijp me niet verkeerd, van fictie is ook heel veel te lezen en net zo ontspannend natuurlijk!
Ik lees verder verschillende type boeken.
- Filosofie of psychologie waarbij ik wat meer van het gedrag van de mens probeer te begrijpen en ook mezelf beter probeer te begrijpen.
- Management boeken om inzicht te krijgen in o.a. organisatie structuren, samenwerking binnen bedrijven optimaliseren
- Technische boeken over de laatste architectuur concepten
- (Auto) biografieën vind ik ook altijd hartstikke interessant om inspiratie uit te halen en van te leren
Ik zou verder nog willen zeggen: fijne dagen en veel leesplezier!
1 - Ons Creatieve Brein - Dick Swaab
Ik heb het altijd een fascinerend onderwerp gevonden. Hoe werkt mijn brein nu eigenlijk. Dick is natuurlijk een pionier op dit vlak. En hij heeft verschillende andere boeken geschreven (zoals Wij Zijn Ons Brein). Ik vind de boeken lekker weglezen en het geeft een goede kijk op de werking van de verschillende onderdelen van je brein. Maar het beschrijft vooral de rol van het brein bij verschillende thema's zoals intelligentie, sociale ontwikkeling, cultuur, kunst, creativiteit, muziek, werk, hersenziekten en criminaliteit.
2 - Het 3de Alternatief - Stephen R. Covey
Een van de meest gelezen schrijvers is natuurlijk S. Covey waarvan het boek "The Seven Habbits of Effective People" natuurlijk een meesterwerk is. Een iets minder bekend werk is wellicht Het Derde Alternatief. Dit beschrijft allerlei situaties waarbij een derde alternatief een optie is en voortbouwt op het principe van synergie dat Covey beschrijft in zijn eerste boek (7 habbits). Een mooi boek om beter te leren samenwerken. Ik denk het heel goed boek om meer te verbinden en verder te helpen i.p.v ikke, ikke, ikke.
3 - Management 3.0 - Jurgen Appello
Dit boek is alweer een paar jaar oud maar gaat over Agile management. Agile is hot maar hoe pak je dit nu aan. Dit boek is voor managers en agile developers die wat meer willen weten over agile management. Het is wetenschappelijk onderbouwd en leunt zwaar op complexe systeem theorie. Hierdoor leest het niet altijd lekker weg maar zeker de moeite waard en zeer inspiratievol.
4 - Domain-Driven Design - Eric Evans
Nog een boek uit de oude doos maar zeker weer de moeite waard in deze tijd van microservices, serverless, busdevops en data mesh concepten. Dit boek is eigenlijk een must read voor elke (enterprise) architect. Het borduurt verder op de concepten loose-coupling en strong-cohesion. Het geeft handvaten hoe een applicatie in Microservices op te delen, welke serverless componenten nodig zijn en waar verantwoordelijkheden liggen in een data mesh data architectuur. Soms wel een pittig boek om te lezen en technisch maar zeker zinvol.
5 - Building Evolutionary Architecture - Neal Ford, Rebecca Parsons, Patrick Kua
Dit boek gaat over het bouwen van architecturen die met change om kunnen gaan. Het gebruikt hiervoor de concepten "fitness functies", "incrementele verandering" en "koppeling". De fitness functies definieer je om de architectuur constant te kunnen "meten". Voldoet de architectuur nog wel de KPIs die zijn opgesteld mbt de non-functionele eisen van de architectuur. Een boek dat je aan het denken zet hoe je architectuur kunt meten. Lijkt me wel moeilijk om praktisch te maken.
6 - Born to run - Bruce Springsteen
Dit is een boek in de categorie autobiografie. Ik was erg onder de indruk van het verhaal van Bruce. Dat hij al zo lang last heeft van depressies wist ik niet. Ik houd van zijn muziek en dit boek geeft een indrukwekkende inkijk in zijn wereld. Het laat ook mooi de achtergrond van zijn liedjes zien en dan leer je deze muziek nog meer waarderen, worden de liedjes nog mooier en sentimenteler. Het is een dikke pil, maar ik vond het het lezen waard.
Een boek lezen van Michelle Obama zal je wellicht denken? Maar het leek mij wel interessant om te lezen hoe Obama president werd en wat dat allemaal deed bij Michelle, volgens mij een zeer krachtige vrouw. Je krijgt natuurlijk niet alles te lezen wat er allemaal in het Witte Huis gebeurd, maar toch geeft het een goede indruk hoe de hele weg naar het presidentschap is verlopen. Ook geeft het een goed beeld van de achtergrond van deze mensen. Indrukwekkend en het boek van Barack Obama staat ook op mijn verlanglijstje.
First You got a great blog. I will be interested in more similar topics. I see you got really very useful topics, I will be always checking your blog thanks.
BeantwoordenVerwijderenKalyan Satta Matka
सट्टा मटका का रिजल्ट