2009/05/04

Planning en tracking

In mijn vorige project ben ik in aanraking gekomen met Agile en met name test driven development en Scrum. Met Scrum heb je een Agile process te pakken waarmee je zeer gedisciplineerd een project doorloopt. Een onderdeel daarvan is de planning en tracking d.m.v. zogenaamde Burndown charts. In een burndown chart houd je bij hoeveel tijd je nog nodig denkt te hebben. Bij klassieke project tracking methoden (iedereen kent wel de Microsoft Planning) wordt vaak alleen gekeken naar de hoeveelheid tijd gespendeerd. Want we hadden toch gezegd dat een bepaalde taak X uur duurde? Vaak is het echter zo dat je er gaandeweg achterkomt dat een taak meevalt of juist tegenvalt. Het is daarom ook interessant om te weten hoeveel tijd er nog te gaan is.

In mijn huidige project gebruik ik de burndown chart voor de voortgang in de gaten te houden. Echter een projectleider wil ook vaak weten hoeveel budget hij al besteed heeft. Dit heb ik als extra item toegevoegd in de chart om ook deze trend te volgen.

Als je dit alles dan in een diagram zet kun je zien wat de trend is van beide data.

Deze grafiek is goed te gebruiken om te zien of je de deadline gaat halen en of je niet te veel budget gebruikt. Je kunt met dit tool in handen dan ook eerder bijsturen door bijvoorbeeld taken te laten vervallen of anders in te vullen.

Enkele tips
  • Houdt de periodes klein (4/5 weken). Op deze manier kun je resources nog goed inplannen.
  • Schat in uren. Dit is vaak makkelijker dan zogenaamde story points (zoals in Scrum).
  • Communiceer vaak over de voortgang, problemen waar je tegenaan loopt. Wij werken op dit moment om de twee dagen de getalletjes bij.

No comments:

Post a Comment