2009/05/11

JSpring 2009

Het is alweer eventjes geleden maar op 15 april was er weer de jaarlijkse NLJUG. Deze bijeenkomst van de Nederlandse Java Usergroup stond deze keer voor mij in het teken van SOA en integratie. Dus op zoek naar lezingen in deze richting ben ik naar de volgende sessies gegaan:
Het is natuurlijk altijd afwachten wat de kwaliteit van de lezingen is maar deze keer waren er 3 van de 5 (1 lezing heb ik niet eens genoemd) goed te doen.

Het modelleren van een CDM
Deze lezing gaf wat handvaten om een CDM te maken. Hierbij werd er onderscheid gemaakt tussen een hierarchisch en een relationeel datamodel. Ook werd er ingegaan hoe je semantiek kunt vastleggen m.b.v. schemas.
Conclusie: Helaas kon ze niet ingaan op het gebruik van Schematron, een andere XML standaard waarmee je semantische relaties kunt vastleggen (nog beter dan XML schema kan).

SOA its a hard knock life
Leuke lezing gegeven door Tijs Rademakers (auteur van Open Source ESBs) over de praktijk van de ESB. Zeer herkenbaar.
Conclusie: Een SOA (en ESB) is niet per definitie een oplossing natuurlijk. Hetzelfde zag je bij Object Orientatie en Component Based Development. Nu zie je ook weer bij SOA dat het een hele kluif is om dit goed te doen.

REST, het web als database
REST wordt altijd neergezet als de tegenhanger van SOAP, maar in deze lezing ging het vooral om het web als social web, waarbij alle data toegangekelijk gemaakt wordt via URIs.
Conclusie: Leuke lezing maar in het kader van SOA was ik meer geinteresseerd in het gebruik ervan. Maar hier ging de lezing niet echt over. Ik zie REST als een tool om (webservice) interfaces mee te maken evt naast SOAP interfaces. Wel iets om in de gaten te houden omdat grote spelers op de markt (Oracle, Microsoft) deze techniek aanbieden in hun producten.

Spring integration in jBPM
Dit was een zeer technische lezing over een implementatie van Spring in jBPM. Totaal niet wat ik van de lezing verwachtte. Dus niet over het gebruik van jBPM in combinatie met Spring.
Conclusie: Helaas zonde van mijn tijd geweest.

No comments:

Post a Comment